TRY//ACT: inspiratie, brainstorm en actie!

Jonge denkers & doeners kunnen hier samen hun talenten ontdekken, inspiratie opdoen en overgaan tot actie. #impACT

Met TRY//ACT gaat YOUCA in samenwerking met Globelink een traject aan waarbij jongeren zich verdiepen en cre-actief aan de slag te gaan met een mondiale uitdaging, dit jaar 'gelijke kansen en non-discriminatie'. Jonge denkers & doeners kunnen bij TRY//ACT hun talenten versterken en door teamwerk hun oplossingen en acties op de uitdagingen afvuren. TRY//ACT wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidies van het European Solidarity Corps. 

In 2021 richten we onze pijlen op 'gelijke kansen en non-discriminatie'. Iedere jongere heeft kracht, iedere jongere heeft dromen, plannen en talenten en iedere jongere moet de kans krijgen die te ontplooien. Miljoenen jongeren hier, in de Filipijnen en Brazilië krijgen te maken met discriminatie op basis van gender, geaardheid, afkomst, geloof, huidskleur... Hier gaan we niet mee akkoord. Jongeren mogen, of liever moeten, meer #impACT hebben in de maatschappij.

Hoe zorgen we, als jongere, ervoor dat er met onze mening wordt rekening gehouden en dat we op een actieve manier kunnen participeren in onze maatschappij? Wat betekent ‘gelijke kansen en non-discriminatie’ in België voor ons en welke organisaties gaan hiermee aan de slag?

Over deze vragen buigen we ons in 2021. TRY//ACT is een traject dat we samen aangaan. We maken kennis met inspirerende organisaties en mensen, verleggen onze grenzen, ondernemen actie,... En als kers op de taart dagen we 100 jongeren uit om samen met ons, tijdens de YOUCA Action Day, aandacht te vragen voor het belang van 'gelijke kansen en non-discriminatie' voor jongeren wereldwijd. #impACT

* TRY//ACT wordt mogelijk gemaakt met de steun van het European Solidarity Corps-programma van de Europese Unie.

PRAKTISCH:

+++9 april (14u-17u): TRY tijdens TRY//ACT: boeiende en leuke activiteit+++
Via een uitdagend spel (virtueel en in jullie buurt) maken jullie kennis met elkaar en met de uitdaging van dit jaar namelijk ‘gelijke kansen en non-discriminatie’.


+++ 5 mei: TRY tijdens TRY//ACT+++ (virtueel) 
Jasmien neemt jullie tijdens een boeiende workshop mee in het thema gelijke kansen en non-discriminatie. Intersectionaliteit, white privilege,... we leggen alles op tafel en ontdekken wat het (voor ons) betekent. 

+++13 juli: TRY & ACT tijdens TRY//ACT+++ (c-proof of virtueel)
Een boeiende spreker, een interessant organisatiebezoek, een samenwerking, een ontmoeting, een ludieke actie… Jullie kiezen wat er deze dag op het programma staat!

+++ augustus: TRY & reflACT tijdens TRY//ACT+++ 
We breien verder op jullie voorgaande ideeën en acties en dromen over de concrete invulling van het slotevenement tijdens de YOUCA Action Day.


+++27-29 augustus: TRY//ACT op verplaatsing+++ 
Tijdens het YOUCAmp komen we een specifiek moment met de jongeren van TRY//ACT gezellig samen. We praten bij, bekijken het doorlopen traject, wat we eruit leerden en wat we willen meegeven aan de jongeren tijdens het slotevent. De uitdagingen worden op punt gezet en we krijgen een ‘train the trainer’ door inspirerende jongeren om tijden het slotevent workshops te organiseren en groepjes te begeleiden.


+++22 september: ACT & reflACT+++
We breien verder op jullie voorgaande ideeën en acties en bereiden verder de concrete invulling van het slotevenement tijdens de YOUCA Action Day voor.


+++21 oktober: ACT, ACT, ACT!+++ 
Slotevent. De jongeren van TRY//ACT dagen 100 scholieren uit om tijdens de YOUCA Action Day 'gelijke kansen en non-discriminatie’ in beeld te brengen. #impACT


+++ november: ReflACT +++ 
We genieten na van het voorbije traject. Hiernaast maken we tijd voor evaluatie en toekomstdromen. 

+++ december: slotevent TRY//ACT +++
We klinken op het voorbije traject en delen onze ervaringen met iedereen die het wilt horen. 

TRY//ACT wordt begeleid door Carol (YOUCA) en Rebecca(Globelink)