​Is een deelname aan de YOUCA Action Day fiscaal aftrekbaar?

Jouw deelname is niet fiscaal aftrekbaar. De deelname kan niet als een gift aanzien worden omdat de leerling die dag een tegenprestatie levert.

Moet ik een Dimona-aangifte doen?

Neen, de YOUCA Action Day wordt erkend als extra-murosactiviteit door de school waardoor je geen Dimona-aangifte moet doen.

Wat is een extra-murosactiviteit?

De overheid omschrijft een extra-murosactiviteit als een activiteit die aan de volgende criteria voldoet:

  • ze vindt plaats op een andere locatie dan een vestigingsplaats van de school;
  • ze is geen leerlingenstage;
  • ze wordt gedekt door de schoolpolis.

Specifiek voor schooluitstappen of daaraan verwante activiteiten geldt verder:

  • ze wordt georganiseerd voor tenminste één klas- of leerlingengroep;
  • ze is aangepast aan het profiel van de betrokken leerlingen;
  • ze biedt een onderwijzende en opvoedende meerwaarde en mag niet exclusief toeristisch of recreatief van aard zijn. Er moet een directe of indirecte band bestaan met het opvoedingsproject of het lesprogramma;
  • ze is qua duurtijd niet aan een minimum of maximum onderworpen. De keuze en invulling van een extra-murosactiviteit behoort tot de bevoegdheid van de onderwijsverstrekker. Als lesvervangende activiteiten zinvol zijn, is de tijd die eraan besteed wordt, principieel goed bestede tijd.

    Bron

Hoeveel kost een deelname?

Per werkende leerling betaal je 55 euro. Dit bedrag wordt niet aan de leerling gegeven. Je betaalt bij voorkeur vooraf via ons online betaalsysteem Mollie. Dat kan via overschrijving, Bancontact of kredietkaart. Je kan er ook voor kiezen om na de werkdag te betalen.

Kan ik meer doen dan jobs aanbieden?

Je kan ook jobs sponsoren. Deze hoef je niet zelf in te vullen. We doen ze cadeau aan Natuurpunt. Zij kunnen wel wat extra helpende handen gebruiken.

Maar misschien is er wel meer te doen op jouw werkplek dan je denkt? Laat jongeren los op de sociale media van je bedrijf, laat jongeren je personeel verwennen met een manicure of misschien kan er wel iemand een dagje meelopen met de CEO?

Ik ben overheid, maar heb geen btw of ondernemingsnummer

Indien je overheidsinstelling hebt aangeduid, maar geen BTW noch ondernemingsnummer kan invullen, mag je er deze code ingeven: BE0123456789.

Is er een deadline om jobs te posten?

Er is geen concrete deadline. Je kan je alvast registreren en in de komende maanden een job toevoegen aan je profiel. De deelnemende jongeren kunnen solliciteren op de jobs vanaf 1 september. Idealiter staan dan je jobs op de jobbank, maar je kan na 1 september ook nog jobs toevoegen. Jongeren houden in september en oktober de jobbank goed in de gaten.

Hoe kan ik betalen?

Wanneer je klaar bent met het posten van jobs in de jobbank, klik je op afrekenen. Je krijgt een overzicht te zien van alle jobs die je hebt toegevoegd. Bij voorkeur betaal je meteen via onze betalingsprovider Mollie. Je kan er via overschrijving of met Bancontact of kredietkaart betalen. Wil je liever na de werkdag betalen? Dat kan ook.

Is de jongere verzekerd?

De leerling is verzekerd via de schoolpolis omdat de school de YOUCA Action Day ingeeft als een extra-murosactiviteit. YOUCA vzw gaat op die dag nog een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwd materiaal.

Verzekeraar: IC Verzekeringen

Contact:
Anja Jacobs 02/5099738 a.jacobs@icci.insure
Chris Cloetens 02/5099697 c.cloetens@icci.insure

Wat als er geen interesse is voor mijn job of de leerling niet komt opdagen?

Indien dit gebeurt, storten wij uiteraard het geld terug. Laat dit je dus niet tegenhouden om meteen te betalen.

Zijn jullie gegevens hetzelfde gebleven na de naamsverandering?

Ja! Hieronder vind je onze gegevens:

Naam: YOUCA

Bedrijfsvorm: vzw

Ondernemingsnummer: 0882.057.622

Land: België

Postcode / plaats: 1000 Brussel

Straat: Nijverheidsstraat (Mundo J)

Nummer: 10
Telefoonnummer: 02 893 25 08

Is er een handleiding voor de jobbank beschikbaar?

Ja, die bestaat. Je kan die hier downloaden.