Duurzame omwenteling in de koffie- en cacaosector
In 2017 steunde YOUCA een project van Trias in El Salvador en in 2015 werkte YOUCA samen met Rikolto om duurzame toekomstmogelijkheden te creëren voor en mét jongeren in Nicaragua. In 2013 richtte YOUCA (toen nog Zuiddag) zich samen met Rikolto op het bieden van toekomstperspectieven aan Peruviaanse koffieboeren met het project "Proef je Passie".
Koffie in El Salvador
Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Met de steun van YOUCA leidde Trias jongeren in El Salvador op tot leiders en ondernemers in de koffiesector. Wo kregen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in eigen handen te nemen en zo te bouwen aan hun dromen en toekomst.
Bekijk onze projectfilm om je verder te verdiepen in de maatschappelijke context en de doelen van het project!
Cacao in Nicaragua
Samen met Rikolto’s Nicaraguaanse partners La Campesina, een coöperatie in de plaats Matiguás, en Rikolto Centroamérica zetten we ons in om paden te creëren voor jongeren om binnen de cacaosector een duurzaam en leefbaar inkomen op te bouwen. Zo’n pad kan veel verschillende vormen aannemen: je kunt bijvoorbeeld zelf cacao verbouwen, een project opzetten waarbij toeristen duurzame cacao boerderijen bezoeken, een winkel openen waar je chocolade verkoopt, of gaan werken in de administratie, communicatie of het bestuur van een cacao boerderij of coöperatie.
Impact
Om Nicaraguaanse jongeren te helpen timmeren aan een duurzame samenleving, zetten we met dit project een jongerenwerking op binnen La Campesina. Daarbij formuleerden we een aantal doelstellingen:
- De technische en economische vaardigheden van jongeren versterken, om zo hun intrede in de cacaosector te vergemakkelijken.
- Duurzame initiatieven voor en door jongeren binnen de cacaosector stimuleren.
- De participatie van jongeren in het besluitmakingsproces van La Campesina vergroten, zodat jongeren hun leiderschapsvaardigheden en innovatieve ideeën écht kunnen uitoefenen.
In de jaren die volgden werd heel wat bereikt. La Campesina creëerde een bloeiende jongerenwerking met 250 – 300 leden. Minstens 50 daarvan namen initiatief om hun toekomst verder uit te bouwen binnen de cacaosector. 25% van de leden van La Campesina is jonger dan 30 jaar, en er werd een jongerencommissie opgezet. De inclusie van jongeren binnen La Campesina heeft andere coöperaties geïnspireerd om hetzelfde te doen: minstens één andere coöperatie volgde hun voorbeeld.
Ook hebben jongeren verschillende workshops gevolgd rond het ontwikkelen van ondernemingsvaardigheden, en ontvingen ze bijstand en tools om hun cacao-aanplantingen beter te managen. Mét succes: ondertussen lanceerden de jongeren 5 start-ups. Walter Calero, een van de Nicaraguaanse jongerenambassadeurs, nam zelfs het cacao center van zijn vader over. Daarnaast hebben ongeveer 50 jongeren een lening kunnen aanvragen bij het fonds van La Campesina, om zo hun cacao-activiteiten verder te ontwikkelen.
Bekijk de projectfilm van Rikolto!
Koffie in Peru
In 2013 ondersteunden we met het initiatief 'proef je passie' jongeren in Peru die hun passie voor koffie wilden volgen en hun beroep op een innovatieve, milieubewuste en winstgevende manier wilden ontwikkelen.
Het project was gericht op het creëren van kansen voor jongeren in de koffiesector, waar Peruviaanse koffie zowel nationaal als internationaal populair is. Deze populariteit opende de deur naar extra groeimogelijkheden voor de sector, en het doel was om jongeren te inspireren en ondersteunen bij het opbouwen van een duurzame en winstgevende toekomst in de koffie-industrie.