Duurzame voeding
In 2022 steunde YOUCA de missie van Rikolto, een organisatie die methoden ontwikkelt om samen met jongeren onze groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te voeden. YOUCA steunde specifiek de projecten in Ouagadougou (Burkina Faso), Mbale (Oeganda) en Quito (Ecuador).
De uitdaging
Duurzame voedselproductie en -consumptie is hard nodig, want het voedsel op ons bord is tot 37% verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen en levert daarmee een behoorlijke bijdrage aan de klimaatcrisis. Daarnaast leiden de effecten van klimaatverandering, zoals langdurige droogtes en overstromingen door hevige regenval, steeds vaker tot mislukte oogsten. Hierdoor hebben mensen niet alleen minder voedsel ter beschikking, maar lopen de boeren die ons voedsel produceren ook nog eens het risico hun inkomen te verliezen. Deze gevolgen zijn het hardst voelbaar in landen in het Globale Zuiden. Dit terwijl zij in vergelijking met het Globale Noorden net het minst aan de klimaatcrisis hebben bijgedragen.
Een duurzaam voedselsysteem waarbij de productie van voedsel minder belastend is voor het klimaat en de methodes beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, is hard nodig. YOUCA en Rikolto geloven in de kracht en het enorme potentieel van jongeren om deze positieve veranderingen in gang te zetten. Op veel plekken in het Globale Zuiden komen zij op sociaaleconomisch vlak echter heel wat uitdagingen tegen, zoals werkloosheid, armoede en gebrek aan scholing. Rikolto zet zich daarom in om deze jongeren op te leiden tot landbouwondernemers en hen zo de tools te geven om met innovatieve oplossingen bij te dragen aan een meer duurzaam voedselsysteem.

De aanpak
Samen met lokale partnerorganisaties bouwt Rikolto in verschillende steden verspreid over de wereld Generation Food Incubators. YOUCA steunt specifiek de projecten in Ouagadougou (Burkina Faso), Mbale (Oeganda) en Quito (Ecuador). Jongeren die dromen van een eigen voedingsonderneming of al een klein bedrijf aan het uitbouwen zijn, worden samengebracht met experts in een stimulerende omgeving waar ze de kans krijgen om relevante sociale vaardigheden, zoals leiderschap en samenwerking, verder te ontwikkelen.
Begeleiding
Ook krijgen de jongeren begeleiding bij het uitbouwen van een succesvolle onderneming. Dit gebeurt in de vorm van een tweedaagse hackaton waarin jongeren nieuwe ideeën delen en verder ontwikkelen, en een trainingsprogramma van zes maanden met daarin bedrijfsbezoeken, masterclasses en lessen in business management. Dit wordt gevolgd door een jaar incubatie waarbij Rikolto hen ondersteunt in het opbouwen van een klantenkring en ze met behulp van ervaringscoaches hun vaardigheden nog verder ontwikkelen. Uiteindelijk ontvangen de 15 jongeren met de beste ondernemingsplannen financiering om hun onderneming tot een verder succes te maken.
Naast het project van Rikolto kozen YOUCA-jongeren nog enkele andere, kleinschalige jongerenprojecten waarbij duurzame voeding centraal staat. Dit waren CHanGE en WeDecolonizeVUB van het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, Le Champ des Possibles door Le Champ du Chaudron en De Moes-Garden door Freinetschool De Speelplaneet.
Educatief materiaal
Ter verdieping en om de YOUCA Action Day breed te laten leven op school, ontwikkelden we samen met Rikolto een lessenpakket rond duurzame voeding en de projectlanden. De lessen zijn geschikt voor verschillende vakken, zo wordt de YOUCA Action Day een schoolbreed concept.