Op 19 oktober 2017 heeft de 12de YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag, plaats. Meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse jongeren gaan die dag aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze daarmee verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België. Dit jaar werken we in het Zuiden samen met Trias ngo in El Salvador.

De beste redenen om deel te nemen

 • Maak van je leerlingen actieve wereldburgers en breng solidariteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen op je school
 • Haal het beste uit jouw leerlingen door hen de kans te geven een eerste uitdagende werkervaring op te doen. Daarbij komen ze in contact met verschillende actoren uit het publieke, zakelijke en culturele leven.
 • Ze bouwen aan hun competenties en in één klap werk jij mee aan meerdere VOETen. We stellen ook een educatief pakket ter beschikking vanaf augustus waarmee je het project en de uitdaging doet leven bij jouw leerlingen.

Praktisch

 • Wie kan meedoen?
  De YOUCA Action Day is er voor alle leerlingen vanaf het vierde middelbaar, uit elke stroming van het onderwijs.
 • Verzekeringen
  Het is van uiterst belang dat de school de actiedag inschrijft als een extra-murosactiviteit.
  De klassieke schoolpolis dekt dan de risico’s voor alle op de jobbank geregistreerde leerlingen. Daarnaast gaat YOUCA een extra verzekering aan voor schade aan goederen.
 • Betalingen
  Een werkgever betaalt 50 euro voor de geleverde prestatie van de leerling. De leerkracht noch de leerlingen komen met dat geld in contact. YOUCA neemt de verantwoordelijkheid om de betaling zelf met de werkgever te regelen.
 • Inschrijven
  Klik op de knop 'inschrijven' om je school in te schrijven.
  Eens je ingeschreven bent op onze website engageer je je om met je school deel te nemen aan onze Action Day op 19 oktober.

Tijdslijn

Je deelname aan de YOUCA Action Day start met je inschrijving. Dit kan tot en met 30 juni, maar we raden je aan om je zo vroeg mogelijk te registreren. Op die manier kunnen we jou en je leerlingen een degelijke voorbereiding bieden.

Na de inschrijving houden we je, via onze maandelijkse nieuwsbrief,op de hoogte.

Net voor de start van het nieuwe schooljaar nodigen we je uit op een workshop waar je leert werken met onze jobbank en je nog meer uitleg krijgt over het project en de uitdaging.

Infomoment

Wil je graag je leerlingen en/of collega's informeren over de YOUCA Action Day?
Boek een infomoment!

Wat mag je verwachten?

 • Iemand van YOUCA komt bij jou op school langs en geeft een interactieve presentatie.
 • De presentatie duurt 50 minuten (één lesuur) en vertelt meer over YOUCA als organisatie, het opzet van de YOUCA Action Day, het project en de uitdaging waarrond we dit jaar werken en geeft uitleg over de jobzoektocht.
 • Wij zijn beschikbaar in maart, april, mei, juni en de eerste twee weken van september om op school langs te komen.

Jobbank?

Je hebt het intussen al een paar keer gelezen, dat woord 'jobbank'. Maar wat is de jobbank nu eigenlijk?

De jobbank is onze vacaturedatabank waar we leerlingen, leerkrachten en werkgevers aan elkaar koppelen.
Werkgevers kunnen er vacatures posten, leerlingen kunnen die vacatures lezen en er op solliciteren maar kunnen ook de job die ze zelf gevonden hebben er ingeven. En jij als leerkracht kan de jobbank gebruiken om je leerlingen op te volgen.

Klinkt het nog een beetje vaag? Geen nood, eind augustus organiseren we workshops om vertrouwd te raken met de nieuwe jobbank. Bekijk hier alvast de data. In juni mag je een e-mail verwachten met meer praktische informatie.

Hoe vinden jouw leerlingen werk?

YOUCA wil jongeren empoweren. Daarom sturen we jongeren op pad, met hulpmiddelen uiteraard, om zelf een job te vinden. Ze kunnen terecht bij bedrijven, organisaties, overheidsinstellingen, zelfstandigen en particulieren. De online jobbank is een platform waar werkgevers hun jobs voor één dag kunnen aanbieden of jongeren hun zelfgevonden job kunnen registreren.

VIPs

YOUCA is voor en door jongeren. Ook op school. Laat je bijstaan door de VIPs. VIPs zijn leerlingen die samen met jou de YOUCA Action Day tot een groot succes willen maken. Je kan zelf op zoek gaan naar deze leerlingen of ze melden zich spontaan na een infomoment. Met toffe acties motiveren ze hun medeleerlingen om op zoek te gaan naar een job en helpen ze je een handje bij de praktische organisatie.

Om die jongeren te ondersteunen, organiseren wij op 12 september een VIP-dag. Alle VIPs uit alle Brusselse en Vlaamse scholen die deelnemen worden daarop uitgenodigd. Tijdens deze dag leren ze zelf de YOUCA-presentatie geven en geven we ze tools om zelf leuke acties te bedenken en op te zetten op school rond de uitdaging van dat jaar.

Ontmoeting

YOUCA zorgt voor ontmoetingen. In juli trekken de gekozen YOUCA-ambassadeurs naar El Salvador om er het project en de jongeren te leren kennen. In oktober draaien we de uitwisseling om en komen 12 Salvadoraanse jongeren naar België. Zij trekken naar scholen in Vlaanderen en Brussel om hun verhaal te doen. Op die manier krijgen jongeren van hier een unieke inkijk in het leven en het project van de Salvadoraanse jongeren.

De enige voorwaarde om zo’n presentatie op school te krijgen, is dat je school met meer dan 100 leerlingen deelneemt.

TIP: je kan deze presentatie ook met een aantal andere scholen organiseren om het gewenste aantal te bereiken.

Contact

Kaat staat scholen bij met raad en daad en is ook verantwoordelijk voor de campagneplanning.

Je kan haar elke werkdag bereiken op 0472 27 68 90 of via kaatvdg@youca.be