Op 19 oktober 2017 heeft de 12de YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag, plaats. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren gaan die dag aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze daarmee verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België. Dit jaar werken we in het Zuiden samen met Trias ngo in El Salvador.

Registreer je op de jobbank

Wat is de jobbank?

De jobbank is een vacaturedatabank waar we leerlingen, leerkrachten en bedrijven met elkaar verbinden.
Als leerkracht kan je, na registratie, je leerlingen opvolgen.

  1. Surf naar http://jobbank.youca.be.
  2. Klik op registreer als leerkracht, vul al je gegevens in en kies je school.
  3. Je bent nu geregistreerd en kan je leerlingen opvolgen.

Waar gaat de opbrengst naartoe?

Hoe vinden mijn leerlingen een job?

Via hun eigen netwerk

YOUCA staat voor empowerment. Daarom blijft de belangrijkste manier zelf op zoek gaan naar een job.
De leerling wordt daarin ondersteund door alle informatie die te vinden is op onze website én wekelijkse mails met tips.

Tijdens deze zoektocht raden we aan om de jobflyer te promoten. Niet alleen vindt de leerling er alle informatie die de werkgever nodig heeft, er is ook een overeenkomst aan verbonden.

Heeft de leerling een job? Dan kunnen werkgever en jongere samen de overeenkomst die op de jobflyer staat, invullen op papier of meteen online via smartphone, tablet of computer (zie volgende alinea).

Belangrijk is dat de leerling zelf zijn job registreert. De werkgever moet niets doen.
De jongere surft naar onze jobbank en meldt zich aan. Daarna verschijnt er bovenaan in de groene balk 'voeg zelf een job toe'. Hier kan de jongere alle gegevens van het bedrijf kwijt. Na een klik op 'opslaan', wordt er een mail verstuurd naar de werkgever om te bevestigen. De werkgever volgt een tweestappenplan: 1. zijn gegevens bevestigen en 2. betalingsmethode kiezen. Van zodra hij deze stappen heeft ondernomen, heeft jouw leerling officieel een job.

Wanneer de jongere een job heeft, krijgt hij/zij daarover een mail, een sms'je en een duidelijke boodschap op zijn/haar homepagina in de jobbank.

Heb je nog vragen hierover? Neem dan zeker eens een kijkje in de handleiding voor leerlingen.

Via de jobbank

Leerlingen kunnen ook solliciteren via de jobbank. Niet alleen is dat een tool om leerlingen, leerkrachten en werkgevers met elkaar te verbinden, er zijn ook vacatures te vinden.

De jongere kan 5 sollicitaties uitvoeren. Van zodra één van die sollicitaties vrijkomt, krijgt de jongere opnieuw een kans om te solliciteren. In zijn overzicht en bij elke sollicitatie ziet hij/zij hoeveel sollicitatiepogingen er nog overblijven.

We raden jongeren aan om zowel op de vacatures in de jobbank te solliciteren als zelf op zoek te gaan.

Wanneer de jongere een job heeft, krijgt hij/zij daarover een mail, een sms'je en een duidelijke boodschap op zijn/haar homepagina in de jobbank.

FAQ

Heb je hierover nog vragen?
Neem dan zeker een kijkje bij de meest gestelde vragen.

Educatief materiaal

Wil je de YOUCA Action Day wat extra ondersteunen in de klas? Dat kan met het educatief materiaal dat we in samenwerking met Trias hebben gemaakt.

Ontmoeting

YOUCA zorgt voor ontmoetingen. In juli trekken de gekozen YOUCA-ambassadeurs naar El Salvador om er het project en de jongeren te leren kennen. In oktober draaien we de uitwisseling om en komen 12 Salvadoraanse jongeren naar België. Zij trekken naar scholen in Vlaanderen en Brussel om hun verhaal te doen. Op die manier krijgen jongeren van hier een unieke inkijk in het leven en het project van de Salvadoraanse jongeren.

De enige voorwaarde om zo’n presentatie op school te krijgen, is dat je school met meer dan 100 leerlingen deelneemt.

TIP: je kan deze presentatie ook met een aantal andere scholen organiseren om het gewenste aantal te bereiken. Bekijk hier de lijst van deelnemende scholen om een school in je buurt te vinden.

Praktisch

  • Schrijf de YOUCA Action Day in als een extra murosactiviteit. Op die manier wordt de leerling verzekerd via de school.
  • YOUCA vzw gaat die dag een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwde materialen.
  • De werkgever betaalt 50 euro. De leerling mag dat bedrag nooit cash aannemen. Alle financiële zaken gebeuren rechtstreeks tussen de werkgever en YOUCA vzw.
  • De werkgever hoeft geen Dimona-aangifte te doen omdat de YOUCA Action Day onder een extra murosactiviteit valt.
  • Al deze informatie staat ook op de jobflyer. Een handig document dat de leerling kan meenemen of verzenden naar zijn potentiële werkgever.
  • Nog vragen? Dan kan je steeds terecht op onze FAQ of in de handleiding.

Contact

Kaat is je aanspreekpunt over presentaties. Je kan haar bereiken via kaat.vandergoten@youca.be of 0472 27 68 90.

Heb je nog vragen over de jobbank? Of heeft de werkgever van een leerling nog vragen? Neem dan contact op met Naomi. Zij is elke werkdag bereikbaar via het nummer 02 893 25 08 of mail naar naomi@youca.be. Leerlingen kunnen met haar contact opnemen via Facebook Messenger.