Aanloop naar de YOUCA Action Day

Hoe bereid ik mijn leerlingen voor op de YOUCA Action Day?

In de aanloop naar de YOUCA Action Day kan je verschillende dingen doen om je leerlingen warm te maken en te motiveren.

Boek een leerlingenpresentatie. Onze YOUCA-jongeren komen langs op jouw school en vertellen je leerlingen alles over de YOUCA Action Day, hun jobzoektocht en geven al wat info mee over het project. Zo’n presentatie duurt één lesuur en worden gegeven t.e.m. 11 september

Guineeërs op je school: van 7 tem 16 oktober trekt een bende Guineese jongeren rond over heel Vlaanderen. Zij geven presentaties op scholen met een publiek van minstens 100 leerlingen, en vertellen hen over hun leven, hun wijk, de uitdagingen waar ze mee te maken hebben en het project dat je leerlingen steunen. Geraak je niet aan een publiek van 100 leerlingen? Misschien kan je samenwerken met een YOUCA-school in de buurt? Deze presentatie neemt twee lesuren in beslag.

Ga aan de slag met het educatief pakket. YOUCA ontwikkelde samen met Plan België een educatief pakket rond Guinee en het thema Gender. Het pakket en alle bijlages kan je downloaden vanaf half augustus 2019. Leerlingen die de achtergrond kennen van het project zijn nog meer gemotiveerd om hun handen uit de mouwen te steken.

Hoe boek ik YOUCA-presentaties op mijn school?

Zowel de presentatie door de YOUCA-jongeren als de presentatie van de Guineese jongeren kan je boeken door een mailtje te sturen naar hannes@youca.be. Voeg alvast enkele data bij die voor jullie school passen.

Wat zijn VIPS? Wat is de VIP-dag?

VIPS zijn leerlingen die zich extra willen inzetten voor de YOUCA Action Day op jouw school. Zij trekken samen met de leerkrachten het project, motiveren en begeleiden hun medeleerlingen en zorgen ervoor dat de YOUCA Action Day ten volle leeft op school.

Hoe ze dat aanpakken komen ze te weten op de VIP-dag. Die gaat door op donderdag 12 september in Leuven. Per school verwelkomen we twee leerlingen, en je kan hen inschrijven vanaf dinsdag 03 september. Leerkrachten en begeleiders zijn die dag niet welkom.


Jobbank

Is er een handleiding voor de jobbank?

Ja, die vind je hier

Vanaf wanneer kunnen leerlingen zich registreren op de jobbank?

Leerlingen kunnen zich registeren vanaf maandag 2 september. Dan kunnen ze solliciteren op de jobs op de jobbank, en de jobs registeren die ze zelf hebben gevonden.


Praktisch & Administratie

Zijn mijn leerlingen verzekerd tijdens de YOUCA Action Day?

De school moet de YOUCA Action Day inschrijven als een extra-murosactiviteit. Dat betekent dat de verzekering van de school de jongere dekt. YOUCA vzw gaat een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwde materialen. Zo is de leerling volledig verzekerd.

Is de bijdrage fiscaal aftrekbaar voor een werkgever?

Nee. Giften zijn enkel fiscaal aftrekbaar wanneer hier niets tegenover staat. Vermits de leerling een dag bij hen komt werken krijgen ze een tegenprestatie.

Worden mijn leerlingen cash uitbetaald?

Nee!

De leerling mag in geen enkel geval in contact komen met geld. Ook de school moet hier niets voor doen.

YOUCA vzw regelt de betaling rechtstreeks met de werkgever. Enkel op die manier kunnen wij facturen uitschrijven. De betaling verloopt online via onze veilige betalingsprovider Mollie. Online betekent niet dat je er enkel met bancontact of kredietkaart kan betalen, een overschrijving behoort ook tot de mogelijkheden.


Jobzoektocht leerlingen

Hoe vinden mijn leerlingen een job?

Dat doen ze op twee manieren

1. zelf op zoek gaan naar werk

De YOUCA Action Day draait om empowerment. Daarom moedigen we jongeren aan om zelf op zoek te gaan naar een job. Dit kunnen ze doen binnen hun eigen netwerk, of door een bedrijf aan te spreken waar ze graag zouden willen werken. Zo leren ze meteen ze hun netwerk (ver)kennen. Om hen bij deze zoektocht te begeleiden ontwikkelde YOUCA de jobflyer. Hierop vindt de werkgever alle nodige informatie, en heeft je leerling een ezelbruggetje om zijn/haar uitleg aan op te hangen.

De jobflyer vult de werkgever in, waarna je leerling deze gegevens inbrengt op de jobbank. Zo krijgt de werkgever automatisch een mailtje ter bevestiging. Van zodra hij die bevestiging heeft doorlopen, heeft je leerling officieel een job.

2. Een job zoeken in de jobbank

Je leerling kan ook op zoek gaan naar een job in onze jobbank. Dat kunnen ze vanaf maandag 2 september. YOUCA verzamelt tijdens het jaar zelf jobs bij heel wat bedrijven. In 2019 zullen zo’n 15.000 leerlingen op zoek gaan naar een job, maar er staan geen 15.00 jobs op de jobbank. Daarom is het erg belangrijk dat leerlingen ook zelf op zoek gaan.

Kan ik als leerkracht ook op zoek naar jobs?

Uiteraard! Dat moedigen we zelfs aan. Elke school heeft een uitgebreid netwerk. Denk maar aan de ouderraad, stageplaatsen of het lokaal gemeentebestuur. Misschien zijn de partners van je collega’s ook wel geïnteresseerd in gemotiveerde werknemers-voor-één-dag.


Wanneer je binnen je schoolnetwerk zelf jobs vind kan je deze exclusief voor jouw leerlingen houden via de jobflyer. Laat de werkgever deze invullen, en hou ze achter de hand tot de laatste week. Leerlingen die dan nog geen job hebben gevonden kunnen deze jobs dan zelf toevoegen op de jobbank.

Ik wil zelf werkgevers overtuigen om mee te doen, waar vind ik de nuttige info?

De belangrijkste info staat op de jobflyer. Voor extra uitleg kan je aan de slag met de werkgeverbrochure.

Wat als een leerling echt geen werk vindt?

We raden aan om een alternatief programma rond de YOUCA Action Day aan te bieden. Misschien kan ons educatief materiaal je wel op weg helpen?

Leerlingen mogen natuurlijk ook aan de slag op school als leerkracht of directeur. Of misschien is jullie speelplaats aan grondig onderhoud toe. Of neem hen mee op pad als YOUCA-reporter. We verwachten niet dat deze jobs betaald worden. Deelname aan de YOUCA Action Day blijft voor een school volledig gratis


Algemeen

Hoe draagt de YOUCA Action Day bij aan de Vakoverschreidende Eindtermen?

Een volledig overzicht van de VOETen die je met de YOUCA Action Day bereikt vind je hier.

Welke projecten steunen we met de opbrengst van de YOUCA Action Day?

De opbrengst gaat dit jaar naar een project in Guinee. Ondernemerschap stimuleren bij jongeren, dat is hét doel van 2019!#verBAASjezelf!

Dat doen we door jongeren te verenigen in sterke netwerken, hun deelname bij plattelands-organisaties te verhogen en de toegang tot microfinanciering te vergemakkelijken.

Dat is dringend nodig, want drie kwart van de -25-jarigen in het land is werkloos. Door jongeren te ondersteunen in het uitbouwen van een eigen zaak moeten ze niet wachten op werk en een inkomen. Ze creëren het zelf!

YOUCA vzw is een jongerenorganisatie met een mondiale werking. Daarom ondersteunen we ook Belgische projecten die rond dezelfde thema's werken. Die verkiezen onze jongeren en jullie leerlingen in de loop van het jaar.