De jobzoektocht

Hoe zoeken mijn leerlingen een job voor de YOUCA Action Day?

Er zijn twee manieren.

1. Een job zoeken in hun eigen netwerk.

De YOUCA Action Day draait om empowerment daarom moedigen we jongeren aan om zelf op zoek te gaan naar een job. Meteen ook een oefening in het leren (ver)kennen van hun netwerk. Tijdens hun zoektocht kan de jobflyer hen bijstaan. Een handig document met alle informatie die de werkgever nodig heeft en tegelijk ook een ezelsbruggetje voor de leerlingen. Op die jobflyer staat ook een overeenkomst. De bedoeling is dat de werkgever die invult en afgeeft aan de leerling. De leerling zal dan op zijn beurt de job ingeven in de jobbank. Daarna krijgt de werkgever een mail ter bevestiging. Van zodra hij die bevestiging heeft doorlopen, heeft je leerling officieel een job.

2. Een job zoeken in de jobbank.

De leerling kan ook de jobbank gebruiken om een job te zoeken. YOUCA vzw ging tijdens het jaar zelf op zoek naar jobs bij bedrijven. Dit jaar zullen meer dan 15.000 jongeren deelnemen, er staan echter geen 15.000 jobs in de jobbank. Leerlingen mogen zeker en vast solliciteren op deze jobs, maar het is belangrijk dat ze ook zelf op zoek gaan.

Welk project steunen we dit jaar met de opbrengst van de YOUCA Action Day?

De opbrengst gaat enerzijds naar een jongerenproject in El Salvador in samenwerking met Trias ngo. Anderzijds gaat ook een deel naar een aantal projecten in België.

De jobbank

Wanneer kunnen leerlingen zich inschrijven op de jobbank?

Vanaf maandag 3 september kunnen leerlingen zich registreren op de jobbank. Met dit profiel kunnen ze beginnen solliciteren via de jobbank of een eigen gevonden job ingeven.

Wat moet de werkgever weten?

Alle informatie die de werkgever nodig heeft, staat op de jobflyer.

Download hier de jobflyer.

Wat als een leerling echt geen werk vindt?

We raden aan om een alternatief programma rond de YOUCA Action Day aan te bieden. Misschien kan ons educatief materiaal je wel op weg helpen?

Leerlingen mogen natuurlijk ook aan de slag op school als leerkracht of directeur. Of misschien is jullie speelplaats aan grondig onderhoud toe. We verwachten niet dat deze jobs betaald worden. Deelname aan de YOUCA Action Day blijft voor een school volledig gratis


Kan ik op de jobbank jobs toevoegen die enkel bestemd zijn voor mijn leerlingen?

Dat kan.

Surf naar de jobbank en meld je aan. Je bevindt je nu op je homepagina. In de balk met de tellers zie je rechts 'voeg job toe' staan. Klik daarop en vul alle gegevens in. Eindig met 'opslaan'. De job is nu zichtbaar voor je leerlingen.

Mijn leerling heeft de status 'in de wachtrij''. Wat betekent dat?

Dat betekent dat je leerling zelf een job heeft gevonden en de informatie over de werkgever heeft ingevoerd in de jobbank.

Maar de werkgever heeft die info nog niet bevestigd. Na de invoering van de leerling, volgt er een e-mail naar de werkgever. Hij/zij moet die bevestigen, daarna krijgt je leerling de status 'JA'.

Heeft de werkgever deze e-mail niet gekregen? Laat hem/haar dan contact opnemen met Naomi via naomi@youca.be of 02 893 25 08.

Mag een leerling cash aanvaarden?

De leerling mag in geen enkel geval in contact komen met geld.

YOUCA vzw regelt de betaling rechtstreeks met de werkgever. Enkel op die manier kunnen wij facturen uitschrijven.

De betaling verloopt online via onze veilige betalingsprovider Mollie. Online betekent niet dat je er enkel met bancontact of kredietkaart kan betalen, een overschrijving behoort ook tot de mogelijkheden.

Is er een handleiding over de jobbank?

Ja, die is er. Je kan die hier downloaden.

Educatief materiaal

Is er educatief materiaal beschikbaar?

Absoluut! Samen met Trias ngo stelden we een lessenpakket samen dat je hier kan downloaden.

Ontmoeting

VIP zijn, wat betekent dat?

Wel, VIP zijn betekent toffe acties organiseren om zo klasgenoten te motiveren om op zoek te gaan naar een job. Ook kunnen ze de begeleidende leerkracht, jou dus, een handje helpen bij de praktische organisatie van de YOUCA Action Day.

Op 12 september organiseren we een VIP-dag. Een dag waarop al deze jongeren samen komen en we hen tips en tricks geven om actiegericht te werken.

Hoe kunnen onze leerlingen de Salvadoraanse jongeren ontmoeten?

Vanaf 100 leerlingen kan je de Salvadoraanse jongeren bij jou op school uitnodigen voor een presentatie. Tussen 9 en 18 oktober doorkruisen de Salvadoraanse jongeren heel Vlaanderen voor de presentaties in de scholen. Wil je graag een presentatie (reken 2 lesuren) boeken, contacteer dan Kaat via kaat.vandergoten@youca.be

TIP: Geraakt jouw school niet aan 100 leerlingen? Je mag ook samen met een andere school deze presentatie organiseren. Kijk gerust in de lijst deelnemende scholen om te zien wie er in je buurt ook deelneemt.

Welke scholen nemen ook deel aan de YOUCA Action Day?

Klik hier voor een overzicht