Actueel!

Recht op jong in Israël en Palestina

Na de escalatie van geweld kwam in Israël en de Palestijnse gebieden op 7 oktober 2023, maakten we een nieuwe versie van het lessenpakket 'recht op jong' om met jouw leerlingen verbindend in gesprek te gaan over het leven in oorlog. 

Educatief spel - klimaatrechtvaardigheid

Voor de Kick-Off in februari 2022 maakten we een educatief inleefspel, waar leerlingen aan de hande ondervinden hoe jong zijn in onze verschillende projectlanden verschillend is en op welke manier de klimaatsverandering hier een impact op heeft. Met het spel kruipen de leerlingen in de huid van hun peers en ondervinden ze klimaatonrechtvaardigheid aan de hande. Maar met het spel bieden we hen voornamelijk tools aan om zelf actie te ondernemen, want wij hebben de kracht om onze gezamenlijke toekomst vorm te geven.

Educatief pakket


Samen met onze partner creëert YOUCA jaarlijks nieuw educatief materiaal. Het materiaal van de voorbije jaren blijft voor jullie beschikbaar. Zo kunnen jullie het materiaal opnieuw gebruiken als jullie de thema's van de voorbije jaren willen aankaarten in de les.

2023 - SEKSUEEL GEWELD

In 2023 stonden we in verbinding met een project rond genderrechtvaardigheid en seksueel geweld in Senegal. Sterke jongeren maakten het verschil!

2022 - KLIMAAT

We beten onze tanden in 2022 in de belangrijkste uitdaging van 2022: Klimaatonrecht. Samen met sterke jongeren uit Oeganda, Burkina Faso en Ecuador werkten we aan de planeet met als tool duurzame voeding!

2020/21 - NONDISCRIMINATIE

2020 en 2021 waren speciale jaren. Door de coronapandemie viel de YOUCA Action Day 2020 in het water, toch wilden we de jongeren in Brazilië en de Fillipijnen niet in de kou laten staan. Het jaar erna stonden dezelfde jongeren in het middelpunt van de campagne. In 2020 werkten we rond shrinking space en in 2021 rond non-discriminatie en gelijke kansen. Dit leverde niet 5, maar 8 kant-en-klare lessen op.

2019 - #verBAASjezelf

In 2019 werkten we rond ondernemerschap in Guinee samen met Trias, met het project pakten we de hoge jongerenwerkloosheid aan.

2018 - GENDER

In 2018 stond de ecuador in de kijker. De jongeren gingen aan de slag voor gendergelijkheid. Samen met Plan International willen we impact teweegbrengen op de toekomst van meisjes. 

2017 - KANSEN

In 2017 zetten we samen met Rikolto jonge ondernemers in El Salvador in de spotlights. Samen willen we hun dromen kansen geven.

Educatief materiaal Zuiddag

Al het educatief materiaal van voor 2017 vind je in ons profiel op KlasCement. Daar vind je de paketten rond o.a. Israël en Palestina, kinderrechten in Brazilië, Nicaragua, etc.