Artuur op YOUCA Action Day 2022

"Het lijkt niet zo eenvoudig om iemand met een beperking in dienst te nemen, maar mits hier en daar wat aanpassingen is dit zeker mogelijk."

De YOUCA Action Day levert elk jaar krachtige verhalen op. Enter Artuur. Een indrukwekkende gast, die onlangs zelf 15.000 euro inzamelde voor een rolstoel om mee te spelen met de nationale ploeg Powerchair Hockey. Hij ging vorig jaar aan het werk bij CJT De Iep. Dieter, centrumverantwoordelijke doet het verhaal:

Jeugdverblijf De Iep doet reeds jaren mee met de Youca Action Day. Wij gaan telkens op zoek naar een aantal jongeren die een dagje komen meehelpen om onze tuin winterklaar te maken. Vorig jaar trok een gedeeld bericht op facebook mijn aandacht: Artuur Dumont, een leerling kantoor aan het Dominiek Savio Instituut in Gits, was op zoek naar een job voor de YOUCA Action Day. Door zijn fysieke beperking bleek dit geen eenvoudige opdracht en rekende hij op de kracht van sociale media. Met succes, want ik was meteen gecharmeerd door zijn initiatief en enthousiasme om ook een job te vinden voor de YOUCA Action Day. Alleen, in de tuin komen werken was niet echt een optie. Hij volgde richting kantoor en ik begon erover na te denken wat ik hem zou kunnen laten doen. Toeval wil dat onze organisatie nog maar pas een nieuwe huisstijl had gekregen en dat er heel wat documenten moesten aangepast worden aan deze nieuwe huisstijl. Mogelijks lag hier een kans en na overleg met Artuur over de jobinhoud en andere praktische zaken heb ik lastminute op de YOUCA jobbank een job op maat gecreëerd en hem zo voor een dag in dienst genomen.

Mits een kleine reorganisatie op mijn bureau kon Arthur er ook bij en heeft hij op zijn laptop heel wat documenten aangepast in Word. Ik mailde hem de documenten en sjablonen door en hij stuurde dan de aangepaste documenten terug. Er moesten ook nog heel wat geschreven menu’s uitgetypt worden en ook daar had Artuur heel wat werk aan.

’s Middags was er dan voor iedereen een warme maaltijd voorzien en de andere jongeren waren verrast om te zien dat er ook iemand met een beperking bij ons aan de slag was. Ik had ze daar namelijk niet van op de hoogte gebracht. Het was mooi om te zien hoe ze zich aan de ene kant ontfermden over hem, maar dat het aan de andere kant confronterend was om te beseffen dat het voor een leeftijdsgenoot met een beperking niet zo eenvoudig is om naar school te gaan, laat staan een job te vinden.

Na het werk heb ik Artuur dan naar huis gebracht en daar nog lange tijd met hem en zijn ouders nagepraat. We zijn nu bijna een jaar verder en we hebben nog steeds contact. Het was voor ons beiden een heel positieve ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is. Het lijkt niet zo eenvoudig om iemand met een beperking in dienst te nemen, maar mits hier en daar wat aanpassingen is dit zeker mogelijk. Ik kan het alleen maar aanraden en hoop dat dit verhaal andere werkgevers aanzet om ook eens iemand met een beperking in dienst te nemen. Je zal een mooie ervaring rijker zijn!